|Vesti

Lokalac 2024. za Matematičku gimnaziju

Matematička gimnazija je jedinstvena srednja škola u našoj zemlji za talentovane učenike u oblasti matematike, informatike i prirodnih nauka. Osnovana je 1966. godine, a od 2004/2005. obuhvata i dva završna razreda osnovne škole.

Osnovne karakteristike rada Matematičke gimnazije su:

na izuzetno visokom nivou;

U dosadašnjem periodu Matematičku gimnaziju završilo je gotovo sedam hiljada učenika. Neki od njih su sada profesori na Beogradskom univerzitetu, ali i na drugim univerzitima širom sveta. Mnogi su ostvarili prestižne naučne karijere, smatra se da je Škola dala preko 500 doktora nauka. Drugi su uspešni u radu u velikim svetskim kompanijama, ali i u brojnim računarskim centrima i institutima.

Može se zaključiti da se, osim ponosa i zadovoljstva što su očuvane izvorne vrednosti i ideje, a prebrođeni najveći problemi i prepreke, u Matematičkoj gimnaziji oseća da je budućnost u daljem razvoju i unapređivanju uz još veće oslanjanje na naučna i tehnološka dostignuća trećeg milenijuma. 

Matematička gimnazija je jedina institucija u zemlji koja je proglašena institucijom od nacionalnog interesa i nacionalnog značaja.

Iako se u Školi stalno potencira da najvažniji cilj učenika Matematičke gimnazije nije osvajanje medalja na međunarodnim naučnim olimpijadama, ipak uspehe đaka u takmičarskoj borbi sa vršnjacima iz zemlje i sveta doživljavaju kao afirmaciju dobrog rada i organizacije, kao i prepoznatljivosti i ugleda škole. Ovi i ovakvi rezultati podstiču interesovanje za Matematičku gimnaziju svuda u svetu i donose pozive za međunarodnu saradnju. 

Njihovi učenici su osvojili preko 1000 medalja na međunarodnim takmičenjima.

U ovom trenutku nijedna škola u svetu se ne može pohvaliti ovolikim brojem medalja.

Share
Poseti Lokalac
WEBSHOP
Poseti Lokalac
WEBSHOP
Poseti Lokalac
WEBSHOP